Dragi pescari,


Dragi pescari,am creeat acest blog in sprijinul pescarilor amatori din Mizil si din toata tara, pentru a-i ajuta in "lansarile" lor spre marea captura...
Cu acest blog o sa incercam sa dam cat mai multe detalii despre locurile unde am pescuit, informatii despre scule si unelte de pescuit, tehnici de pescuit si nu neaparat in ultimul rand "povesti pescaresti" cele mai multe fiind adevarate...
Cu aceasta ocazie fondatorii forumului pescarilor din Mizil doresc sa multumeasca tuturor care i-au sustinut in aceasta actiune.

Fir intins!

contact: forumulpescarilordinmizil@yahoo.com

marți, 29 iunie 2010

Lacul Siriu...Judetul Buzau...



Comuna Siriu este situata in partea nord-estica a judetului Buzau, in Muntenia. Este amplasata pe Valea Buzaului, aflandu-se in preajma, Lacul de Acumulare al Barajului Siriu.

Din pacate, turismul in aceasta zona nu este foarte dezvoltat, fiind din contra modest reprezentat. Comuna Siriu se invecineaza cu orasul Nehoiu in sud, cu comuna Sita Buzaului din judetul Covasna in nord, in partea sud-vestica cu comuna Chiojdu si la est cu comuna Gura Teghii. Barajul si lacul de acumulare Siriu se afla amplasate pe teritoriul comunei, langa localitatea Lunca Jaristei.

La barajul de la Siriu se ajunge destul de usor. Pe drumul de la Brasov inspre Buzau, dupa aproximativ 80 km, parca am pasi intr-o lume de basm unde se deschide o intindere de apa ce pare infinita.Lacul de acumulare Siriu este un lac artificial amplasat pe cursul superior al Buzaului. Lacul, finalizat in anul 1985, are o lungime de 10 km si este destinat pentru producerea energiei electrice in hidrocentrala de 42MW. Hidrocentrala utilizeaza apa din lacul Siriu ce se intinde pe o suprafata de 500 ha si are un volum de 155 milioane mc. Barajul Siriu este un baraj de pamant, amplasat pe raul Buzau, intre masivul Podul Calului si masivul Siriu. Barajul este alcatuit din miez de argila, roca si steril.

Datorita construirii barajului, a fost necesara schimbarea rutei drumului nationat DN10 si construirea mai multor viaducte pentru ocolirea lacului Siriu. In aceasta zona de o deosebita frumusete, omul si natura au reusit sa creeze un peisaj incredibil si fascinant, unde apele repezi ale Buzaului isi gasesc linistea in lacul Siriu, vegheat din toate partile de paduri. La o distanta de 10 km de Siriu se afla viaductul Giurca ce se intinde pe 276 m si se sprijina pe piloni de 46 m inaltime.

De pe viaduct, se urmeaza un drum pe serpentine catre cascada Pruncea, aflata la 5 km de Siriu, unde turistii se racoresc vara in apele reci ale cascadei. Turistii care iubesc plimbarile in natura au posibilitatea sa mearga pe cararile salbatice ajungand in sat, unde o localnica a amenajat un veritabil muzeu in casa batraneasca a mamei sale. Cei ajunsi la barajul Siriu in timpul verii dispun de posibilitati de pescuit sportiv (speciile intalnite sunt scobarul, carasul, pastravul, crapul si cleanul), plaja si plimbari cu pluta. Langa lacul Siriu se gasesc Baile Siriu, o ministatiune cu izvoare feroase, termale, usor bicarbonate, clorurosodice, sulfuroase si foarte slab mineralizate.

Alte obiective pe care turistii le pot vizita in comuna Siriu sunt: Lacul Vulturilor, un lac periglacial, aflat la 1420 m altitudine, apele acestui lac fiind pupulate cu pastravi. Coltii Babei este o regiune din masivul Siriu unde se pot intalni capre negre, aduse din Muntii Retezat. Pe malul raului Buzau si al paraului Hartagu se afla Tabara Hartagu, amenajata in cladirea fostei vame a Buzaului, la o distanta de 100 km de municipiul Buzau. Din Tabara Hartagu pornesc principalele trasee turistice catre Muntii Vrancei, Podul Calului, Siriu si Penteleu.

Cascada Pruncea...

counter ori

joi, 24 iunie 2010

Ştiuca din Prundu


Locaţie:
Piteşti, cartier Prundu

Momeli, artificiale

De mult mă bătea gândul să mă duc la pescuit pe Argeş. Auzisem de capturi frumoase pe acest râu care scălda malurile Piteştiului. Aşa că într-o sâmbata m-am hotărât să-mi încerc norocul. Mi-am luat inima în dinţi şi sculele din magazie şi “ pe cai” pardon pe dacie( că doar stau la Piteşti patria daciilor).

Mi-am ales locul “cu grabă” să nu se ocupe, dar se pare ca nu a fost un impediment…..

După “lupte seculare” de 20 de minute in jurul orelor 12 AM REUŞIT! Celelalte capturi anterioare nu fuseseră de mare importanţa…undiţa şi-a jucat rolul ei, dar nesemnificativ faţă de ce urma….

În timpul luptei “cu monstru’ ” de multe ori am crezut că băţul sau mulineta cedează( că doar era cumpărată din piaţă pe “câtiva lei”- erau “greice-i corect) dar se pare că am avut noroc şi am primit şi un ajutor…Negrii căţeaua mea era alături de mine(ca întodeauna).

După acele momente de nesiguranţă pe care fiecare pescar adevărat le-a simţit de mai multe ori în viaţă iată ce s-a ivit:

În acele momente am mulţumit în gând vânzătorului “de chinezării de la care mi-am achizitionat uneltele…..a meritat toţi banii.

Euforia m-a cuprins brusc şi ceva din mine nu am mai putut să stau pe Argeş.

Am plecat, oprindu-mă la un prieten care stă în zonă. Acolo am făcut şi pozele.

Din discuţie în discuţie, din bere în bere prietenul respectiv mi-a spus că a pescuit şi el un fitofag asemănător cu câteva luni mai devreme , un pic mai mare ce-i drept, folosind momealaportofel” :

Aşa că seara a trecut repede, berea a curs iar noi nu am reuşit să pregătim ştiuca aşa cum trebuie (la cuptor cu garnitură) nevoindu-ne la un mic grătar:

Ca să închei în spirit pescăresc prietenul la nevoie se cunoaşte….

Totuşi vreau să menţionez că din motive de securitate am acoperit feţele pozelor.

Toate cele bune,

Ion

counter ori

miercuri, 23 iunie 2010

Biban gigantic prins de un amator

Un student la medicina cu doar cateva tentative de pescuit in largul marii, a reusit o captura record. Bibanul capturat cantareste nu mai putin de 162 kg. Prada sa este cel mai mare biban de mare prins in largul apelor care scalda tarmurile statului american Louisiana. Recordul precedent apartinea unui alt biban de mare, mai usor cu doar 340 de grame decat cel capturat de norocosul student.

Acesta este monstrul alaturi de fericitul pescar(sursa:descopera.ro).

counter ori

Pescuitul începe cu aruncarea nadei

Pescuitul începe cu aruncarea nadei

Peştele poate fi prins şi pe timp de noapte, dacă ai semnalizatori la lansetă, şi pe timpul amiezii; totul este să nimereşti într-un loc bun şi să arunci la sosire nada potrivită. „Peştele are preferinţe; în funcţie de specie, îţi prepari nada, pui ceva «condimente» care să îi stimuleze simţurile. Şi totuşi, dacă nu trage, nu stai şi te uiţi alături cum prietenul prinde peşte într-una. Trebuie să gândeşti, să faci schimbări, să schimbi tactica“, susţine „profesorul“.

Pe lângă nadă, lucrezi la instrumente, încerci cu o plută, poate peştele e mai aproape de mal. „La o lansetă de mână sau la plută contează foarte mult cum echilibrezi linia, iar asta se face în funcţie de plută, de adâncimea bălţii, de ce peşte urmăreşti... Esenţial este însă să ai la îndemână schimbările, pentru a nu sta degeaba sau a merge acasă dezamăgit că peştele nu a vrut să pice“, ne explică Sandu.

În ceea ce priveşte firul, cine se aşteaptă la capturi uriaşe, atunci e mai bine să-şi pună fir mai gros la înaintaşi, adică primii 12 metri. Atunci când vrem să mergem la prins peşte şi nu la pescuit, ţinem cont de locul unde mergem, staţionar sau apă curgătoare, şi pentru ce fel de peşte ne pregătim: babuşcă, ştiucă, crap, caras, somn, roşioară, păstrăv şi lista poate continua.

Am ajuns la momeală, şi aici amatorii pot încerca la mămăligă cu şrot de floarea soarelui, boabe de porumb conservat, iar toamna sunt bune şi râmele. „Dacă peste cubuleţul de mămăligă mai punem un pic de arome, pe care le găsim la magazine fără probleme şi nu sunt scumpe deloc, atunci momeala devine mai atrăgătoare pentru crap.“

Fir intins!

Ion

counter ori

marți, 22 iunie 2010

Intamplari la scobar

In dreptul localitatii Baia s-a facut o casa de apa, motiv pentru care cursul raului Moldova a fost abatut de un semibaraj (ce avea ca scop captarea apei). Acest lucru a facut ca in aval de casa de apa sa se stranga foarte mult peste in perioada de migratie. Scobarul, fiind un peste care migreaza, a facut din aceste locuri (de la baraj in aval, pe o distanta de 1 km) un adevarat loc de pelerinaj al celor ce urmaresc aceasta specie. Astfel, pescari din Falticeni, Gura Humorului, Baia se "calcau" in picioare pentru a prinde un loc de pescuit in aceasta zona, deoarece scobarul se prindea foarte bine la rama de mal. In ziua evenimentului, malul era plin de pescari. Toti ne chinuiam sa pacalim cate un peste, insa acestia nu se lasau ademeniti. La un moment data, din lunca apare un pusti cu un harag de alun, cu inele din sarma de aluminiu, iar ca mulineta avea 2 cuie infipte in alun, pe care derula firul. "Firul" era de fapt nylon scos din plasa de la mingea de fotbal. Pluta era formata dintr-o bucata de cocean de porumb. Pustiul s-a asezat tacticos intre 2 pescari, iar dintr-un buzunar al hainei a scos o rama de mal, pe care a bagat-o in carlig. A lansat, iar dupa 5 minute de asteptare a venit primul scobar. Vecinii au ramas muti de uimire. Fara sa tina cont de presiunile facute de pescarii "meseriasi", pustiul a reusit sa prinda vreo 10 scobari antre 0,5-1 kg, pe care ii tinea intr-o punga de plastic. Considerand ca este de ajuns pentru ziua respectiva, tarandu-si sacosa, si-a luat batul si s-a indreptat catre unul din vecini care il tot sacaia cu intrebari si i-a zis: "nenea, daca aveam eu batul dumitale, iti dai seama cat peste prindeam?". In ziua respectiva, nimeni altcineva nu a reusit sa prinda mai mult de 2 scobari. De unde si proverbul: "pescarul prinde pestele, nu sculele!".
Fisher-preluare cazare turistica
counter ori

luni, 21 iunie 2010

Pescuit la somotei


Locatie: Bucuresti, Lacul Tei

Taxa: gratis

Scule: doua lansete cu forfac si ace pentru caras, undita 6 m ac mic

momeli: viermusi si rame

Ca orice pescar amator care doreste sa se relaxeze, m-am hotarat sa ma duc la o partida de pescuit care din pacate nu a durat decat 2 ore din lipsa timpului.

Partida a inceput cu pregatirea sculelor si achizitionarea momelii si binenteles a momelii pentru pescar(4 buc. doze bere-din cauza sa nu fac publicitate nu specific decat ca era blonda). A urmat lansarea, potrivirea scaunelului si deschiderea berii. Cam atat cu pregatirea ca bambina a inceput sa se miste. Si iata ce apare....

una bucata somotei(nr.somn african) si dupa aceea alta bucata. Nici cu undita nu am dat gres.

Dimensiunile capturilor nu depaseau 10 cm dar amploarea cu care imi atacau momeala aproape ca m-au coplesit.

In final m-am hotarat sa eliberez prada (30-40 buc) in speranta ca vor creste in dimensiuni ca pana la urma asta este pescuitul sportiv.

In discutiile purtate cu ceilalti pescari de pe balta am reusit sa le smulg informatia ca " ar iesi niste chiftelute extraordinare din somotei".

Fir intins!

Pescarul Amator

counter ori

Pescarul (Der Fischer) poezie


trad. N. Argintescu-Amza

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de Johann Wolfgang Goethe [Johann_Wolfgang_Goethe ]


Se-nspumă valul vălurind,
Pe ţărm stă un pescar,
Cu ochiul rece cumpănind
Spre undiţă mai rar.
Dar cum privea, de seamă luând
Că valul s-a-nălţat,
Un trup, şuvoiul despicând
Din ape s-a iscat.

Glas de femeie i-a grăit:
- Tu mladele-mi momeşti
Cu gând isteţ şi viclenit,
În foc le nimiceşti!
Cât de zglobii sunt, de ai şti,
Peşti mici pe fund mâlos,
Aşa cum eşti, ai coborî
Şi-ai fi mai sănătos!

Nu-şi scaldă soarele cu drag
Şi luna, trupu-n val?
Şi chipul pe al apei prag
Nu-i fermecat opal?
Nu-ţi place-adâncul meu azur,
Străluminatul cer
Şi chipul oglindit mai pur
În unde ce nu pier?

Se-nspumă valul vălurind
Şi stropii iscă semn,
Nespuse doruri îl cuprind
Precum un drag îndemn...
Cum i-a grăit, cum i-a cântat
Că-ndată s-a pierdut;
De-l trase ea, de s-a lăsat,
Că n-a mai fost văzut.

counter ori

Deschiderea Oficiala a Forumului Pescarilor din MIZIL


Dragi pescari,
Am creeat acest blog in sprijinul pescarilor amatori din Mizil si din toata tara, pentru a-i ajuta in "lansarile" lor spre marea captura...
Cu acest blog o sa incercam sa dam cat mai multe detalii despre locurile unde am pescuit, informatii despre scule si unelte de pescuit, tehnici de pescuit si nu neaparat in ultimul rand "povesti pescaresti" cele mai multe fiind adevarate...
Cu aceasta ocazie fondatorii forumului pescarilor din Mizil doresc sa multumeasca tuturor care i-au sustinut in aceasta actiune.

Fir intins!

contact: forumulpescarilordinmizil@yahoo.com
counter ori